Waken

Wakend in de stille uren van de nacht kijk ik naar jou en luister. Je nam al afscheid van ons met je geest, enkel je lichaam met het kloppende hart rest ons nog samen met zoveel herinneringen.  Tot de allerlaatste minuut maakte je grapjes, je genoot nog van je havermout. Je wou nog even staan, de grond onder je voeten voelen voor ze voor altijd konden rusten. Maar je was op, moe, doodmoe zoals je zelf zei. Je kon niet meer, je vroeg om te mogen slapen en niet meer wakker te moeten worden. Het was genoeg geweest. Je wou vertrekken naar de overkant en zou daar dan op ons wachten. 

Lieve tante, nu ben je onderweg naar die overkant, maar weet dat je niet alleen bent. We gaan met je mee tot die laatste ademteug en de laatste harteklop. We houden je hand vast tot we niet meer kunnen. Het is nu niet ver meer. Ga nu maar, het is goed geweest, de overkant roept. Nog even, nog heel even, tot dan…

4 gedachten over “Waken”

 1. Lieve Ilse en Peter , lieve Elselien, Annelies, Thomas en Hanne.
  Ik las in een vorige post hoe jullie samen beslist hadden dat jullie tante haar laatste levenstijd kon doorbrengen binnen de warmte van jullie gezin. Jullie keuze heeft me toen zo geraakt. Jullie inspireren mij in wat liefde is en hoe het kan zijn, hoe er ‘ zijn voor de ander’ een bron van levenskracht is voor jullie. Jullie kunnen dit ervaren als een heen-en-weer tussen geven en ontvangen. Het gaat voorbij respect dat ik voel daarbij. Jullie zijn echte levenskunstenaars.
  Nu tante stilaan reist naar de overkant en je vertoeft in de stille, ‘ heilige’ uren van het ‘ waken’ wens ik je voeling met de intense schoonheid van deze uren samen ( dat spreekt al uit je tekst) en heel veel vrede voor je tante en jullie.

 2. Ilse en familie ,
  Dit lezen ontroert ons erg.
  Lieve was gedurende 50 jaar een goeie vriendin.
  We studeerden en werkten samen.
  We leefden met mekaar mee in alle gebeurtenissen van onze families.
  Het doet pijn dat ze na zoveel zorgen voor anderen ons zelf véél te vroeg moet verlaten.
  Ze was zó content toen ze me zegde dat ze naar jullie gezin kon komen om definitief afscheid te nemen van haar familie en haar geboortestreek .
  Lieve , ga nu maar , je blijft altijd een plaatsje in ons hart hebben.

  Dag LIEVE .
  Annie en Gilbert

 3. Lieve Ilse en Peter,
  Woordenloos, stil zijn we in dit uur. In gedachten en in gebed dicht bij jullie tante Lieve en bij jullie gezin. Sterkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *