geduld

Jammer dat geduld niet te koop is in de winkel.  Ik zou het anders inslaan in tientallen pakjes.  Als je kind ernstig ziek is, is er niet veel dat je kan doen.  Je kan er alleen maar zijn en helpen bij die kleine dingen die het allemaal wat draaglijker maken.  Daarnaast is er nog één ding dat je te doen staat:  geduld hebben.  Je moet geduld hebben bij het wachten op de dokter, wachten op de verpleging, wachten op medicatie, wachten op het verdwijnen van de koorts of de spasmen, wachten op goed nieuws, wachten op uitslagen, wachten op eten, wachten op de speelzaal, wachten op een beslissing.

Het is niet altijd gemakkelijk.  Ik krijg soms te horen dat ik zo rustig ben en zoveel geduld heb.  Neen dus, ik ben helemaal niet rustig kalm en geduldig.  Momenteel ben ik de meest zenuwachtige persoon die ik ken, ik zit geen seconde stil, de gedachten malen steeds sneller in mijn hoofd.  Mensenlief, dit is allemaal zo moeilijk te plaatsen.  Je hebt gesprekken met artsen en psychologen en soms zijn de babbels heel erg hard en hakken ze er diep in.  En steeds hoop je dat jouw kind toch één van de uitzonderingen op de regel zal zijn als de vooruitzichten niet zo gunstig zijn.  Gelukkig heeft onze jongedame zich steeds al getoond als eentje dat niet netjes de boekjes volgt.  Maar toch, moest ik mijzelf nu eens kunnen overtuigen dat het wel beter gaat, binnenkort, later, ooit …  misschien kan ik mezelf dan weer bij elkaar rapen om toch nog maar eens een paar maanden voort te gaan.

13 gedachten over “geduld”

 1. Het is heel moeilijk om aan de zijkant te staan. Je machteloos te voelen. Ik kan me voorstellen dat dat ongelooflijk veel energie vraagt. Jezelf altijd weer oppeppen, voor jezelf, je gezin en vooral voor Elselien. Wij kunnen alleen maar duimen, kaarsjes branden en schietgebedjes doen. Vergeet ook vooral jezelf niet te verzorgen. Veel sterkte nog voor iedereen

 2. Ilse en familie, wat jullie tot nu toe al hebben gedaan voor die flinke meid, is ongelooflijk. Met wat een moed en toewijding, met hopen warmte! Ik besef heel goed dat iemand zichzelf leeg kan geven en daarom hoop ik mee op die kleine mirakeltjes die jullie hoop en moed geven om nog verder te gaan. Denk inderdaad aan jullie zelf, Elselien zal dit zeker verstaan.
  Veel sterkte samen! Iemand die ik ken stapte van Vilvoorde naar Santiago De Compostela; ook daar brandt een kaarsje van hoop voor jullie!

 3. Ik denk dat wij enkel maar vol bewondering kunnen toekijken hóe jullie dit blijven doen, elke dag opnieuw, elk uur, elke seconde! Diep respect en veel moed! Leen

 4. Oei Ilse, je klinkt niet goed en dan heb ik het nog niet over wat ik tussen de regeltjes door lees…
  Het eindeloze wachten… Geduld moeten opbrengen keer op keer….
  Moedig zijn terwijl de moed je in de schoenen dreigt te slinken…
  Doorzetten op de momenten waar het niet abnormaal zou zijn de handdoek in de ring te smijten…
  Vrolijk en opgewekt met je kind omgaan terwijl je doodsangsten uitstaat omwille van je kind…
  Zeggen dat het wel gaat terwijl dat helemaal niet zo is…
  Je vastklampen aan kleine lichtpuntjes terwijl de toekomst duister lijkt…
  Het eindeloos malen in je hoofd in de hoop antwoorden of oplossingen te vinden….
  Het slapend waken…
  Alle frustraties…
  Alle verdriet…
  Alle machteloosheid…

  En toch…
  Daar sta je dan…
  Daar blijf je gaan, geven, zorgen, dragen, steunen, aanmoedigen, troosten, …
  Voor iemand die met recht en reden op zijn of haar tandvlees zit, moe is, gestresseerd, bezorgd, verdrietig,…doen jullie het als ouders super goed!
  We blijven duimen en hopen en wensen jullie alle moed en kracht toe!
  Van ganser harte x

 5. Ilse, ik zend je een grote zak vol moed toe. Het is niet gemakkelijk om altijd maar te moeten wachten en het zo langzaam vooruit zien te gaan. Ik ken dat gevoel zo een beetje. Ik voelde me ook pas na enkele jaren terug wat de oude ik. Maar door steeds positief te blijven en moed te scheppen, ben ik er ook geraakt. Dus blijven volhouden en ik zal zondag in de kerk voor jullie nog enkele kaarsjes doen branden!
  Groetjes ook aan Elselien en de ganse familie.
  Reinhilde

 6. Moed en geduld hebben, jullie hebben inderdaad geen andere keuze, ook al moeten ze vaak diep in jullie grote rugzak gezocht worden. Jullie slagen er toch steeds in die uiteindelijk te vinden. Ik stuur jullie alvast ook nog enkele pakjes op en hopelijk krijgen jullie binnenkort een stapel gelukzakjes terug. Dikke knuffel. x

 7. Ilse zelf heb ik nog niet veel meegemaakt in tegenstelling tot wat jullie moeten doorstaan,door je blog te volgen en tussen de regeltjes door te lezen kan ik een klein beetje voelen wat er in lullie moet omgaan .Door de reacties te lezen merk ik dat er héél wat mensen zijn die ook in een moeilijke situatie hebben gezeten en misschien nog steeds,fijn dat ze jullie steunen ondanks hun eigen zorgen,Kop op ilse ,ik weet het is gemakkelijk gezegd ,houd je sterk van wie zou je kleine schat die moed en het doorzettingsvermogen hebben,van jou en peter natuurlijk dikke kus voor super mega mindy en haar ouders,zussen en broer

 8. Dag Ilse
  ik leef zó mee met elk van jullie , dag na dag.
  Wat moet het toch ontzettend zwaar zijn voor Elselien, voor u als moeder, voor Peter als vader, voor de zussen en broer van Elselien.
  Diep respect !
  Jullie hebben samen al zo’n lange zware weg afgelegd. Er was minder goed nieuws, maar er was ook goed nieuws. Hou je daar aan vast, elk lichtpuntje is een stap vooruit.
  Ik zend jullie vrachtwagens vol goed moed en ondersteuning toe.
  De kaarsen hier blijven branden !
  Dikke knuffel
  Ingrid en familie

 9. Ga naar buiten roept en tiert, stampvoet in de hang, zucht en klaagt maar eens goed tegen de verpleegster en dokters. Het lost misschien niets op, maar het lucht op. Laat het monster er maar eens uit

  Verdriet toelaten is ook een vorm van sterk zijn.

  Verdriet verstopt, verscholen verstikt
  Verdriet getoond, gedeeld lucht op

  Veerle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *